Rävjakt

När man jagar räv använder man sig av flera lika taktiker och tekniker. Många väljer att sitta på vakjakt nattetid, medan andra väljer att ta del av grytjakt. Dessutom kan man många gånger jaga räv med drivande hund. Under de senaste åren har det också blivit populärt att jaga räv med hjälp av lockpipor. Dessa låter ofta som en rädd eller skadad hare och de kan ofta effektivt locka fram även en skygg räv.

Det finns inte så många arter som är bra på att upptäcka jägaren, men räven är just en sådan art. Den har ett bra luktsinne, en fantastisk syn och hörsel, och dessutom har de en stor förmåga att kunna ana att något inte är som det ska. Att jaga och skjuta räv är alltså en rejäl utmaning. Det är många som suttit på pass under jakten, för att sedan, på väg tillbaka till bilen se rävens slingrande spår i snön. Dessa ofta på ett säkert avstånd från där jägaren suttit eller stått.

Om man vill jaga räv krävs det alltså att jägaren är helt tyst och dessutom har koll på vinden. Rävar är sällan lätta byten. Årsungar eller riktigt sjuka skabbrävar är de enda rävar som kan vara lite enklare att skjuta.

När man jagar räv i gryt sker jakten ofta som så att man släpper ner en så kallad grythund i ett rävgryt. När man gör detta bör man vara medveten om att hunden kan bli illa tilltygad av räven nere i grytet. Skadorna kan vara allvarliga, eller rent av livshotande. Det kan till och med bli som så att hunden inte kommer upp igen. Om man har en hund som går ner i gryt kan den bli borta i flera timmar, och ibland kan man inte få ut den. Vissa gryt ligger illa till, och då måste man vänta. Om hunden inte kommer ut är den troligen inte i livet längre.