Vad bör man tänka på under jakten?

När man ska ut och jaga finns det en del saker man bör tänka på. När man väl tagit sig till sitt pass kan man inte föra massa oväsen. Detta gäller oavsett om man sitter i ett torn, vid en väg eller ute på en äng. Man måste vara så tyst som möjligt. Då är chansen stor att man kan se ett och annat djur. Om man jagar med hund är denna tystnad inte lika viktig då det vilda djuret främst är koncentrerad på hunden och då inte bryr sig lika mycket om ifall människor finns i närheten av djuret.

När man sitter där på sitt pass gäller det också att man håller ögon och öron öppna. Ibland kan ett djur dyka upp plötsligt och då kan man ha läge att skjuta. Då gäller det att kontrollera vad det är för djur, och sedan dra sig till minnes om just detta djur får skjutas eller inte. Om djuret inte får skjutas kan man glädja sig åt att man har fått se djuret. Kanske har man till och med fått se det på nära håll. Om djuret får skjutas är det bara att vänta på att det kommer i rätt läge.

När man har skjutit ett djur är det viktigt att man inte genast tar ner vapnet och rusar fram. Man bör sitta kvar ett par minuter, med siktet inställt på det fällda djuret. Plötsligt kan ett liggande djur resa på sig och börja försöka fly. Om man som jägare då inte är beredd på detta kan det bli fråga om ett jobbigt och tidskrävande eftersök om det vill sig riktigt illa. Om man jagar med hund kan det också vara som så att hunden kan se bytet som sitt och vakta det. Om man går fram kan hunden i detta fall gå till attack.